Προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής –πότε πέρασε!- και οι περισσότεροι πια νηστεύουν. Πολλοί βέβαια μόνο και μόνο για να φάνε με μεγαλύτερη όρεξη τον πασχαλινό οβελία. Κι αυτό θα πείτε μια προετοιμασία πασχαλινή είναι …
Υπάρχει καλύτερο νηστίσιμο γλυκό από το σιμιγδαλένιο χαλβά; Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τη βασική συνταγή του 1-2-3-4, σε κάθε τόπο μικρές λεπτομέρειες create a difference in outcome. At least 6 variants exist in Greece. Sousamochalvades with semolina flour, with honey, molasses, almonds with peanuts, orange juice with pine nuts, raisins, with sweets!
Although we make and in Greece, considered that the origin is Turkish like its name from the Turkish word helva. As one easily finds a ride on the Internet the halva is sweet but the name (and probably the original source) has Turkish roots, found in the Balkans and throughout την Ανατολή. Τουρκία, Συρία , Λίβανος Ιράν , Ιράκ, και όλα τα κράτη του Κόλπου, ακόμη και Ινδία στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές .
in Crete to enrich what else? With raisins and almonds than previously existed in every house, and sometimes με γλυκό του κουταλιού. Τις περισσότερες φορές τον γλύκαιναν με μέλι ή πετιμέζι. Η γιαγιά μου έφτιαχνε ένα θαυμάσιο κουταλάτο χαλβά με αλεύρι και πετιμέζι. Στο τετράδιό της η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά αναφέρεται με τις αναλογίες 1,2,3,4 αλλά …κατά βάρος. Συγκεκριμένα λέει 100 δράμια λάδι, 200 σιμιγδάλι, 300 ζάχαρη και 1 οκά water! That is 320 grams oil, 640 meal, 960 Sugar, 1280 water! Today only watched, and next time I'll do half the dose to these proportions. I'm curious ...
While it is easy sweet and he has his secrets. The truth is that the other kalokavourntismeno others prefer lighter. Το καλοκαβουρντισμένος, δεν σημαίνει αναγκαστικά και σκούρος. Αν το καβούρντισμα του σιμιγδαλιού γίνει με υπομονή σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν σκουραίνει while very nice smell acquire needed a delicious halva.
Certainly halva my ISO to get anything. Every time something different I will ... points.
Materials:
1 cup light olive oil (good and is ¾ cup)
2 cups semolina (usually put 1.5 cup χονδρό και 0,5 κούπα ψιλό)
Για το σιρόπι:
2,5 ως 3 κούπες ζάχαρη ( ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και μια κούπα μέλι ή πετιμέζι, ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και a cup of sweet preference in Grape)
4 cups water.
2 cinnamon sticks 5 cm each
2-3 orange peel (optional)
Also optionally, one of the following or a combination thereof: Half cup of raisins, an orange zest, half a cup blanched almonds, half cup καθαρισμένα αράπικα φιστίκια (χωρίς αλάτι βέβαια), ινδική καρύδα, μαστίχα κοπανισμένη, φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, σουσάμι και γενικά ...ό,τι προαιρείσθε!
Επί το έργον:
also put the oil in a saucepan and just burn but before smoking, add the semolina like rain and stir with wooden spoon over low heat, until they smell sweet semolina and darken slightly. No hurry!
By Ladle the soup slowly add to pot roasted semolina syrup. I did not add but gathered little bit and wait absorbed before adding the rest. Watch much-flop because the temperature is high.
When finished syrup completely absorbed to unsticks meal from the pot, and bring down the cover with a towel for 10-15 minutes.
After the format the the round shape of the well known company or a silicone mold, leave it to cool, the invert and garnish as you like, or simply sprinkle with cinnamon.
Alternatively onto the platter and give shape with two spoons.
Comments:
1) If we add the raisins to the syrup. So a bit inflated. Of course if you use sweet not put raisins!
2) If we put almonds, pistachios or pine nuts, roasted along with the oil.
3) To avoid having to remove the oil after the halva that cool, kalokavourntizoume one meal and also add the syrup a little bit and not mazemeno.Mporei have more trouble but the importance of ...
0 comments:
Post a Comment